Yavru Köpek Bakımı

Yavru Köpek Bakımı

Erkek köpeğin babalık içgüdülerine sahip olmadığı görülür. Yüzyıllardır insanlardan yardım görmeye alışan erkek köpeğin ailesel yükümlülük duyguları azar azar kaybolmuştur. Erkek köpek yavrulara karşı belirli bir yardımseverlik duygusu taşır. Onları kollar, saldırmaz, hatta dış saldırılara karşı korur. Dişi köpek ise şefkat doludur; bütün zamanını yavrularına ayırır, onları savunur, temizler, emzirir, tek başlarına yaşamalarını sağlayacak şekilde eğitir. Ancak sonunda dişi köpek, yavruları büyüdüğünde onlara karşı kayıtsız bir tavır alır.

 

YAVRUNUN BÜYÜMESİ

 

Doğumu izleyen ilk yirmi dört saat içinde köpek yavrularını sık sık yoklayın. Üşümediklerinden emin olun. Oda sıcaklığı 28 santigrat dereceden az olmamalıdır. Her bir bebeğin beslendiğinden emin olun ve fiziksel bir sakatlığının olup olmadığını anlamak için her birini dikkatle inceleyin, ilk on gün içinde size düşen görev dikkatli bir gözlemci olmaktır. Dişi köpekler genellikle iyi annedir.

 

Köpek yavrularının gözleri ve kulakları ilk iki hafta içinde kapalıdır, ancak dokunma duyuları çok keskindir. Birkaç günlük yavru köpek, ana köpek ayağa kalkar kalkmaz içgüdüsel olarak onun memesinden süt emmeye başlar ve daha iyi bir yer kapmak için diğer yavrularla mücadele eder. Motor gelişme üçüncü haftada başlar, gözler ve kulaklar açılır ve yavrular yürümeye başlarlar, insanın yakınlığından zevk almayı hemen öğrenirler, sese karşılık verir, havlar ve öteki yavrularla oynaşırlar.

 

 

Yavru iki haftalık olduğunda dişleri çıkmaya başlar ve ana köpek onları yavaş yavaş sütten keser. Onları bir ay kadar zaman zaman emzirmeye devam eder, ancak sütü giderek azalır. Üç hafta dolduğunda yavrulara yemek kabını kullanmayı öğretmek gerekir. Yavrular bir ay kadar günde üç kez kaptan beslenmeli ve sekizinci haftada yeni evlerine taşınmaya hazır olmalıdırlar.

Hayat paylaştıkça güzel!